top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPetra

Samen, in harmonie, je doelen bereiken


We vergaderen wat af met z’n allen. Regelmatig een werkoverleg met je team is belangrijk. Tijdens zo´n overleg worden lopende zaken besproken en zit de agenda vaak tjokvol. Je mag blij zijn als alles aan het einde van je overleg besproken is en hop, door naar de volgende afspraak.


Hoe fijn is het om naast zo’n werkoverleg ook eens een aparte sessie met je team te plannen. Even los van de waan van de dag te komen, de blik naar voren te richten en samen na te denken over hoe je de lat weer een stukje hoger kunt leggen, of hoe je je klanten nog beter van dienst kunt zijn. Er zijn tientallen onderwerpen te bedenken waarbij je je team kunt betrekken om te vernieuwen en te verbeteren.


Een werksessie waarbij je je team betrekt om samen na te denken over zo’n onderwerp is goud waard. De uitkomsten zijn divers, de impact is groot en vaak snel inzetbaar en het wordt gedragen door het hele team. Tot zover de ‘open deuren’ maar waarom worden ze dan toch weinig of nooit georganiseerd? Vooral omdat het tijd kost en je de regie een beetje uit handen moet durven geven. Maar misschien is een andere reden wel omdat de groepsdynamiek uitdagend is en je al buikpijn krijgt bij het idee om iedereen in het gareel te houden. We kennen allemaal de collega die net iets te hard roept en niet veel ruimte overlaat voor de collega die wat terughoudender is. Of de collega die heel vaak beren op de weg ziet en daardoor moeite heeft om nieuwe dingen te proberen of om positief tegenover verandering te staan. Dit alles weerhoudt je er wellicht van om met je team aan de slag te gaan.


Wat mij betreft kan dat vanaf morgen verleden tijd zijn. Want een fijne werksessie plannen waarin iedereen gehoord wordt en zelfs de beren op de weg benoemd mogen worden, zonder dat ze afleiden van het doel, ligt voor het grijpen. Tijdens een sessie waarin je de denkkracht van iedereen inzet, komen ook wel eens onderwerpen op tafel die wel belangrijk zijn maar niet bijdragen aan het doel van de sessie. Of worden de beren van de weg op de tafel gegooid die ook niet echt bijdragen. Bij mij mag je deze beren en de ‘belangrijk voor een andere keer’ onderwerpen gratis en voor niks parkeren. Ik zet alles veilig in de stalling en je kunt ze ophalen wanneer het beter uitkomt. Ik gebruik tijdens de sessies die ik begeleid altijd een parkeerplaats die vrij toegankelijk is. Je mag dus beren zien en je mag ook zoveel denkkracht inzetten waardoor je soms zaken die betrekking hebben op een heel ander onderwerp loepzuiver voor je zien. We parkeren deze punten zodat ze later alsnog besproken kunnen worden. Op deze manier staat ons niks in de weg om samen in harmonie jullie doelen te bereiken.

87 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page