top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPetra

Inspiratie voor een succesvolle brainstorm

Ben jij goed in het bedenken van iets nieuws of beter in het verbeteren van iets bestaands? Vind je het leuk om vanuit het niets te brainstormen of gaat jouw creatieve brein borrelen als je na

mag denken over verbeteringen van een bestaand product? Je bent een innovatieve denker of een

adaptieve denker. Het verschil tussen deze twee creatieve breinen zit vooral in de verschillende ideeën.

Ieder mens heeft een natuurlijke voorkeur voor één van de twee manieren van denken. Wanneer we bij

een brainstorm optimaal gebruik willen maken van alle kwaliteiten is het goed om rekening te houden met deze verschillen. Sommigen help je als ze vanuit het niets mogen brainstormen over een abstracte vraag en anderen

hebben juist een concrete vraag en duidelijke kaders nodig om tot de beste ideeën te komen.

Als jij de voorkeur hebt om vanuit het niks tot de meest bijzondere ideeën te komen dan zou je kunnen denken dat

het voor iedereen op die manier werkt en dat een aantal kaders een remmende factor is voor een creatief denkproces. Maar zo werkt het dus niet voor iedereen. Er is een grote groep die juist de beste ideeën leveren wanneer je hen voedt met een kader, een startpunt of zelfs al met een concreet idee waar op voort geborduurd kan worden.


Afgelopen vrijdag heb ik weer een mooie eendaagse sprint begeleid met een groep van 10 personen. Gegeven het bovenstaande verhaal ben ik ervan uit gegaan dat minimaal de helft van de groep een abstracte denker is. En om deze denkers haakjes te geven heb ik geëxperimenteerd met een Alfabet Brainstorm.


Het was een perfecte start voor de hele groep. Na het inlezen en bestuderen van achtergrondinformatie en klantonderzoeken zijn we gestart met de Alfabet Brainstorm. Een brown paper met A tot en met Z waarbij achter elke letter iedereen één of meerdere associaties met de vraag, de klantonderzoeken of zelfs een mogelijke oplossing kon noteren. Het bleek erg inspirerend te werken, vooral voor de doelgerichte en competitieve deelnemers in de groep. Uiteindelijk hadden we een lange lijst met woorden die allemaal te maken hadden met het onderwerp. Het heeft als inspiratie gediend voor de uiteindelijke brainstorm. Een soort generator van waaruit we konden starten met denken.

Ik kan deze werkvorm van harte aanraden en ik ga hem zeker vaker inzetten!

23 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page