top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPetra

De 4 belangrijkste spelregels voor een goede brainstormsessie

We brainstormen wat af met z’n allen. Vraagstukken als, hoe verhogen we onze omzet? Waar gaan we ons op focussen het komende jaar? Wie heeft er nog een idee om probleem X op te lossen? In veel vergaderingen wordt tijd ingeruimd om te brainstormen over een bepaald onderwerp.

Of het altijd even efficiënt wordt toegepast, waag ik te betwijfelen. Het is ook best lastig om de beste ideeën efficiënt naar boven te halen. Want wat maakt nou dat iedereen zich vrij voelt om zijn of haar ideeën te delen? Of hoe zorg je ervoor dat niet alleen de ideeën gehoord worden van de mensen die het hardste roepen? Met een paar handige tips en aandachtspunten kun je zoveel meer uit een brainstorm halen. Zelf ben ik gek op de energie die kan ontstaan tijdens een brainstormsessie. De geboorte van een topoplossing of idee, I love it!


Ik deel dan ook graag de 4 belangrijkste spelregels. Deze spelregels zorgen voor een prettige denkruimte waarin iedereen in alle vrijheid ideeën kan inbrengen. De spelregels zijn:

1.Stel je oordeel uit. Geen kritiek. Niet op de ideeën van anderen. En ook niet op je eigen ideeën. Alle ideeën worden geaccepteerd en genoteerd.

2.Streef naar kwantiteit en afwisseling. Bedenkt zoveel mogelijk ideeën. Dat verhoogt de kans op een top-idee. En geef alstublieft niet te snel op.

3.Spring gerust van de hak op de tak. Het mag chaotisch verlopen en wilde ideeën zijn toegestaan.

4.Lift met een ander idee mee. Blijf niet te lang in je eigen hoofd hangen. Lift mee op andermans ideeën.


En mochten er na het toepassen van deze spelregels nog steeds ‘ja, maartjes’ voorbijkomen. Gooi er dan gerust een ‘ja, maar’ verbod in!


Voor een verdere verdieping raad ik je het boek ‘Brainstormen’ van Koen de Vos aan. Dit boek helpt de lezer om effectiever te brainstormen en creatiever te denken. Naast beproefde technieken introduceert het een aantal nieuwe brainstormtechnieken en nieuwe methodes om met groepen aan de slag te gaan. Doe er je voordeel mee.

84 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page