top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPetra

Hoe Creëer je draagvlak voor een verandertraject?

Als organisatie is het verstandig om na te denken over de dag van morgen en soms moet je veranderen om jezelf aan te passen aan nieuwe omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een veranderende markt. Maar als de medewerkers niet meegaan in de verandering, zal het nooit goed landen.


Hoe creëer je draagvlak voor elk verandertraject?

Het begint bij duidelijkheid en transparantie. Leg uit waarom de verandering noodzakelijk is en wat het doel is. Wat zijn de voordelen voor de organisatie én voor de medewerkers? Geef zoveel mogelijk informatie, zodat medewerkers begrijpen waarom de verandering wordt doorgevoerd en antwoord kunnen geven op de vraag, what’s in it for me?

Een volgende stap is het betrekken van de medewerkers bij de verandering. Vraag om hun input en betrek ze bij het bedenken van oplossingen. Niet alleen om een vinkje te kunnen zetten maar omdat je oprecht gelooft dat je medewerkers een waardevolle toevoeging kunnen leveren. Je medewerkers zijn het goud wat je in handen hebt en weten als geen ander wat past binnen je organisatie. Door samen te werken aan het verandertraject is de kans groter dat medewerkers zich betrokken voelen en daadwerkelijk meegaan in de verandering.


Ook is het belangrijk om tijd en ruimte te geven aan medewerkers om te wennen aan de verandering. Geef ze de tijd om zich aan te passen en biedt ondersteuning en begeleiding aan waar nodig. Dit kan bijvoorbeeld door middel van coaching of trainingen.


Tot slot is het belangrijk om successen te vieren en te benoemen. Als bepaalde doelstellingen zijn gehaald, benoem dit dan en vier dit samen met medewerkers. Dit motiveert en stimuleert medewerkers om door te gaan met de verandering.

In het kort draait het bij draagvlak creëren om het geven van duidelijkheid en transparantie, het betrekken van medewerkers bij de verandering, het bieden van tijd en ruimte om te wennen aan de verandering en het vieren en benoemen van successen. Door deze stappen te volgen, vergroot je de kans op een succesvol verandertraject waarbij alle betrokkenen met elkaar samenwerken.
16 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page